Tajni kupac za zaštitu potrošača pri uvođenja eura
Zanimljivo

Tajni kupac za zaštitu potrošača pri uvođenja eura

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Društvo potrošača Međimurja potpisalo je ugovor o dodjeli financijske podrške udrugama za zaštitu potrošača za provedbu projekta u sklopu natječaja „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“ u ukupnom iznosu od 120.000,00 kn.

Svrha financiranja projekta je zaštita ekonomskih interesa potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj provedbom aktivnosti praćenja cijena roba i usluga, dvojnog iskazivanja cijena za robe i usluge u kunama i eurima, ispravnog preračunavanja i zaokruživanja cijena, pridržavanja Etičkog kodeksa poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu te telefonskog informiranja potrošača. Društvo će navedene projektne aktivnosti provoditi od kolovoza 2022. do prosinca 2023. godine.

Projektne aktivnosti provodit će se u četiri županije, Međimurskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj županiji. U navedenim područjima obuhvatit će se sveukupno 25 prodajnih mjesta te 15 uslužnih mjesta.

Rezultati će se pratiti na mjesečnoj razini uspoređivanjem podataka, a vrednovat će se u odnosu na broj uočenih neosnovano povećanih cijena te prijavljenih, ali i uočenih kršenja načela Etičkog kodeksa.

U sklopu projekta provodit će se i telefonsko informiranje potrošača. Broj telefona bit će objavljen na službenoj stranici projekta, www.euro.dpm.hr. Na navedenoj stranici bit će dostupne online ankete prema kojima će se napraviti istraživanje kako promjena valute i eventualna povećanja cijena utječu na mogućnosti potrošača da izdvoje više za osnovne potrepštine, a na taj način će se građani izravno uključiti u aktivnosti projekta. Društvo poziva sve potrošače da im se jave ukoliko imaju bilo kakvo pitanje vezano za uvođenje nove službene valute u RH, isto tako da prijave sve uočene nepravilnosti, ali također i pohvale za uspješan, transparentan rad.

Nikolina Srša, voditeljica projekta

Related Articles

Pristupnica

 

Godišnja članarina je: Aktivni članovi 8,00 €, podupirajući članovi 4.00 €, dok umirovljenici s mirovinom manjom od 300,00 €, učenici, studenti i invalidi nemaju obvezu plaćanja članarine.

Članarinu uplatite na žiro račun IBAN: HR2923400091110603923 PBZ ili kod tajnika DRUŠTVA POTROŠAČA MEĐIMURJA. Pristupnicu dostavite osobno ili poštom na adresu Društva (Trg svetog Marka 2, 40314 Selnica) ili elektroničkom poštom na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ispunjavanjem Pristupnice za prijem u članstvo Društva potrošača Međimurja prihvaćam odredbe Statuta Društva potrošača Međimurja.

Ispunjavanjem Pristupnice za članstvo Društva potrošača Međimurja dajem privolu za prikupljanje i obradu podataka iz Pristupnice za članstvo u svrhu vođenja odgovarajućih evidencija o članstvu u Društvu potrošača Međimurja, sukladno odredbama Zakona o udrugama (NN 74/14, 70/17, 98/19,151/22), i ostvarivanja prava i obveza iz članka 13. Statuta Društva potrošača Međimurja, te u svrhu ostvarivanja legitimnih interesa sukladno članku 6. Opće uredbe o zaštiti podataka (EU 2016/679) odnosno kontaktiranja i korištenja ustupljenih podataka u marketinškim aktivnostima Društva potrošača Međimurja.
Prikupljeni podaci će se obrađivati sukladno članku 9. stavku 2. točki a) Opće uredbe o zaštiti podataka te Zakonu o primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

 
Free Joomla templates by Ltheme